UKG bezoekt Zutphen

Op zaterdag 23 september reisde een bus vol UKG’ers in het kader van de najaarsexcursie af naar de oude Hanzestad Zutphen. Ze bezochten daar onder leiding van hun collega’s uit de Gelderse stad de Walburgiskerk, die uit de elfde eeuw stamt en bekend is om zijn prachtige fresco’s. Ook de luidklokken werden bezichtigd. De toenmalige bisschop van Utrecht stichtte deze kerk naar het model van andere Utrechtse kerken. De toren brandde meermalen af, maar werd steeds gerestaureerd. De kerk is, sinds 1984, met De Librije, een openbare leeszaal die stamt uit de zestiende eeuw, samengebracht in een beheersstichting. In de Librije is een unieke collectie middeleeuwse handschriften te bewonderen. De bibliotheek behoort tot de belangrijkste cultuurhistorische monumenten van Nederland. Vanzelfsprekend stond dit monument ook op de te bezoekenlijst.

Carillonconcert
Op de schilderachtige Groenmarkt, werd een speciaal voor de gasten samengesteld carillonconcert uitgevoerd oor de stadsbeiaardier van Zutphen en Kampen, Frans Haagen. Verder was er gelegenheid om een bezoek te brengen aan het kleine museum van de Wijnhuistoren, waar enthousiaste vrijwilligers over de collectie vertelden. De lunch vond plaats in het restaurant van de Wijnhuistoren.

Sint Janskerk
Na de maaltijd bracht een wandeling het gezelschap naar de voormalige Nieuwstad, net buiten de oorspronkelijke stadsmuren, naar de Sint Janskerk, die gewijd is aan Johannes de Doper. Ook deze kerk heeft een Utrechtse connectie. Het is een van de oudste kerken van het bisdom Utrecht, gesticht rond 1250. De kerk heeft een woelige geschiedenis achter de rug, waarin hij diende als veldhospitaal en garnizoensbakkerij en uiteindelijk. In 1809 kwam zij beschikbaar voor de roomskatholieke erediensten. Tussen 1981 en 2004 heeft een grote restauratie plaatsgevonden, waardoor de kerk nu bijzonder mooi is en een uitstekende akoestiek heeft, passend voor het orgel van Timpe. Jeugdluider Martijn Pranger mocht zijn improvisatietalent tonen, daar het toegezegde orgelconcertje geen doorgang kon vinden omdat de organist niet tijdig aanwezig kon zijn. Na een afscheidsdrankje werd de thuisreis op de geplande tijd aanvaard.  

 

Foto's: Jeroen Nieuwint

 
   
Utrechts Klokkenluiders Gilde contact | email | 06 1292 9894