Het kerkje van Blauwkapel

Home » Het Gilde » Luidplekken » Het kerkje van Blauwkapel

Blauwkapel is een fort in de Nieuwe Hollandese Waterlinie, gebouwd rond het gelijknamige dorpje. Midden in het fort staat een kerkje. Het UKG luidt ook hier de klok.  

Het gotische kerkje van Blauwkapel werd waarschijnlijk in het midden van de vijftiende eeuw gebouwd ter vervanging van een oudere kapel. De van oorsprong Rooms-Katholieke huiskapel van de voorname familie Van Wijck-Drakenborch werd tijdens de beeldenstorm volledig ontdaan van alle beelden. Hierdoor is zelfs niet vast te stellen aan welke heilige de kerk was opgedragen. Na de Reformatie werd de kerk toegewezen aan de protestanten. Volgens de overlevering was dit Willem van Wijck zo’n doorn in het oog, dat hij kort voor de overdracht de muren en het plafond blauw liet schilderen: de kleur van Maria. Sindsdien stond het kerkje bekend als Blauwe Capelle.

In 1818 startte de bouw van Fort Blauwkapel als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het kerkje mocht blijven staan, maar de begraafplaats werd geruimd. In 1944 raakte de kerk ernstig beschadigd door oorlogshandelingen. De kerkelijke gemeente was toen reeds verplaatst naar Groenekan en de kerk werd zelfs enige tijd als paardenstal gebruikt. Een particulier initiatief zorgde eind jaren vijftig voor een broodnodige restauratie. Sinds 1960 wordt het kerkje beheerd door de Vereniging van Vrienden van Blauwkapel en is het in gebruik als oecumenische onderwegkerk en cultureel huis.

Sinds 1828 hing in de toren een klokje van Van Bergen. Dit werd op 3 maart 1943 gevorderd en keerde na de oorlog niet terug. In 1962 goot Eijsbouts een nieuwe klok met de naam Lebuïnus. Deze wordt voor de kerkdiensten te midden van de arriverende kerkgangers geluid door een luider van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

 

Naam Klok Slagtoon Ø [cm] Gewicht [kg.] Gietjaar Gieter
Lebuïnus  G 2 52 84 1962 Eijsbouts

In het Blauwkapelkerkje hangt een klokje (diameter 51,5 cm), Lebuïnus, gegoten door Eijsbouts in 1962. Het klokje wordt temidden van het publiek, met de hand, geluid.

Hieronder een opname van de Lebuïnus, uit 2005.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je ook de klokken van Utrecht luiden? Word hier lid van het Utrechts Klokkenluiders Gilde

Meer informatie Historie Blauwkapel
Gebruiker(s) Oecumenische onderwegkerk
Monumenten  nummer
Locatie Zie hier
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!