Lustrum 2024

Home » Lustrum2024

Vanaf de jaren ’50 (van de vorige eeuw) luidde een Utrechtse scoutingvereniging de klokken van de Domtoren. In de Michaëlskapel van de Domtoren is door hen op Kerstavond 1979 het Utrechts Klokkenluiders Gilde opgericht. Het UKG verzorgt sinds die tijd het “geluid van de stad”. Dit jaar viert het UKG zijn negende lustrum. Het is nu een bloeiende vereniging met ruim 850 leden en actief op elf luidplekken in de stad Utrecht. Het gilde telt momenteel 92 actieve luiders.

Veel Utrechters hechten aan de Utrechtse klokken van bijvoorbeeld de Domtoren, de Jacobi- en de Geertekerk. Naast de religieuze (Pasen, Kerst, zondagen, vespers etc.) zijn er ook seculiere luidingen. Zo luidt het Gilde dagelijks om 12:00 uur het zogenaamde ‘papklokje’ in het Bartholomeus Gasthuis en elke zaterdag even voor 17:00 uur de Banklok op de Buurtoren, die van oudsher het einde van de werkweek aankondigt. Leden mogen alle luidingen bijwonen, maar kunnen daarnaast genieten van excursies, het magazine Luid en Duidelijk en de gildemaaltijden - en avonden.

Uitgelichte activiteiten

4 mei Lustrumlezing Wouter Iseger

Op 4 mei in de Domtoren. Wouter Iseger vertelt het spannende verhaal van het redden van de Utrechtse klokken in WOII. Wouter is ukg-lid, luider en auteur “Stille Klokken”. De dodenherdening op het Domplein sluit hierop aan.

18 mei Rondleiding Buurtoren

Op 18 mei leiden gildeleden je rond op de Buurtoren. Tussen 12:00 en 17:00 uur worden er elk uur rondleidingen gegeven. Aansluitend aan de laatste rondleiding om 16:00 uur kun je de luiding van de Banklok bijwonen om 17:00 uur.

1 juli Lustrumlezing Sjoerd van Geuns

Op 1 juli spreekt campanoloog en medeoprichter van het UKG, Sjoerd van Geuns, over het Utrechts Klokkenplan. Een inspirerende schuifpuzzel om de torens van Utrecht zoveel mogelijk hun historische geluid terug te geven. Aansluitend kun je op de toren bij de luiding voor de opening van de zomeravondbeiaardconcerten zijn.

Lustrumreis Erfurt, Praag, Wenen en Bamberg

Net als bij de vorige vier lustrumvieringen willen we ook nu weer een buitenlandexcursie organiseren. Er is gekozen voor een excursie per bus, naar een aantal landen die niet tot de duurste van Europa behoren. En we durven best te stellen dat ook dit weer een unieke reis zal worden, waarin veel moois te beleven is voor klokliefhebbers en waarin het voor onze “stam-gasten” niet minder gezellig zal zijn dan bij vorige reizen.
Dit keer hebben we zelfs twee varianten in de aanbieding: een 7-daagse busreis of een 4-daagse autoreis. Lees er alles over in onze folder en meld u aan. De knoppen voor de folder en het aanmelden staan op deze pagina

Lustrumreis folder

klik hier en lees alles over die prachtige reis.

Meld je aan voor de lustrumreis

klik hier en geniet van Europa’s mooiste steden, torens en klokken.

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!