Heden en verleden
De ambiance was een mix van heden en verleden. De eeuwenoude Michaëlskapel van de Domtoren baadde in het kaarslicht. Deels elektrisch gevoed. Er stond een eigentijds scherm opgesteld waarop sheets en powerpoint presentaties te zien zouden zijn. De perfecte biotoop voor het Utrecht Klokkenluiders Gilde. Een kleine zestig UKG’ers vulden de ruimte, sommigen in hun rode klokkenluidersbuis gehuld. Het was zoals dat in een oude kapel behoort, koud en daarom hield iedereen de jas aan.
Gaan en komen
Het Utrechts Klokkenluiders Gilde was op 19 april 2023 voor haar jaarlijkse algemene jaarvergadering bijeen. Voorzitter Alma van Bommel herdacht bij haar opening twee actieve leden die in het afgelopen verenigingsjaar het UKG ontvielen. Ynske van Empel en Trudie Leerink. Alma werkte zich verder soepel door de agenda heen. Penningmeester Bram van der Wees lichtte voor de laatste maal zijn boekhouding toe en kreeg complimenten (en een cadeau en bloemen) voor de afgelopen veertien jaar dat hij de penningen van het Gilde beheerde.
Niels van der Giessen volgt Bram op. Wiebe Kloosterman en Joyce de Jong vullen het bestuur verder aan. Joyce is van de PR-commissie, die zich momenteel inzet voor een grote publiekscampagne met ledenwerving als hoofddoel. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om het nieuwste wapen voor die werving in te zetten. De chocoladereep. Ieder actief lid krijgt er een, de aanwezigen konden gelijk toe tasten, met de opdracht minimaal een lid te werven.
De toekomst
Het bestuur heeft flinke ambities. Een daarvan is het vergroten van het ledenaantal. Maar er is meer. De toekomstplannen zijn samengevat in een concept beleidsplan. Dat zal binnenkort aan alle leden worden toegestuurd. Zij kunnen daarop reageren. Zodoende ontstaat er een definitieve versie.
Bevlogen verteller
De avond werd afgerond door een lezing van René de Kam, conservator stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum. Deze bevlogen verteller nam de zaal mee in de geschiedenis van de restauraties van de Dom. Momenteel vindt de vijfde opknapbeurt, sinds de oplevering in 1382, plaats. De conservator ondersteunde zijn verhaal met prachtige plaatjes. Bij de restauraties zijn er door de eeuwen heen een paar constanten: de financiën en de structuur van waaruit de restaurateurs werken. Een harde kern met daarom heen een schil van op afroep beschikbare vakmensen.
En toen was het tijd voor een hapje en een drankje. Gelet op de temperatuur zou een koek en zopie niet misstaan hebben.
Foto’s Joyce de Jong en Norbert Stap.