De tijden veranderen

Gepubliceerd op 5 mrt, 2024

Historie

Op 21 mei gaf aartsbisschop mgr Henricus van de Wetering kapelaan L.J. van der Heijden opdracht om een nieuwe parochie met kerk in de Utrechtse rivierenbuurt te stichten. Zij konden toen niet bevroeden dat ze daarmee het fundament voor een sportschool legden. Op 22 december 1924 zegende deken B.A. de Wit de Sint Gertrudiskerk aan de Amaliadwarstraat in. In de kerstnacht daaraan volgend droeg mgr Van de Wetering de eerste heilige mis op. De kapelaan werd de eerste pastoor van de parochie.

De kerk is ontworpen door Wolter ter Riele en is in een jaar tijd gebouwd. –Driebeukige hallenkerk met brede beuken, op centraliserende plattegrond. Donker interieur geheel uitgevoerd in schoonmetselwerk, overdekt door netgewelven. Typerend werk in het late oeuvre van de architect. Mooie glas-in-loodramen uit de bouwtijd, gemaakt in het Utrechtse atelier Kocken–.

Wegens teruglopend kerkbezoek en stijgen van de kosten van onderhoud is de kerk geleidelijk aan gesloten en op 1 december 2022 “aan de goddelijke eredienst onttrokken” door aartsbisschop Eijk. Sindsdien stond de kerk op Funda. Te koop.

Andere tijden

Ondernemer Arjan Konincks kocht de kerk en liet het voormalige godshuis verbouwen tot een hypermoderne sportschool. Op zondag 3 maart ging de Commit Health Club, “met de zegen van het Vaticaan” van start.

Konincks verbouwde met eerbied voor de rijke geschiedenis van het pand. Traditionele elementen bleven behouden en kregen een geheel nieuwe functie. Sporters kleden zich om in de biechthokjes. Uithijgen na een inspannende oefening kan op één van de houten bankjes. En voor een verfrissing gaat de dorstige atleet naar het altaar; waar de miswijn is vervangen door een gezond sapje.

Bij die traditionele elementen horen ongetwijfeld ook de drie luidklokken: de Maria&Lambertus, Antonius en de Gertrudis. Het Utrechts Klokkenluiders Gilde, dat ijvert voor behoud van zoveel mogelijk luidplekken, mag wekelijks de klokken blijven luiden. En zo veranderen de tijden. En wij met hen?

Foto Sint Gertrudiskerk: Job van Nes, 1984

Foto met de luiders: Rob Huibers

Meer recente artikelen

UKG bij RadioM

UKG bij RadioM

Op 19 maart was het UKG onderwerp van gesprek bij het middagprogramma Aan Tafel van Radio M. Verslaggever Robert Jan Booij interviewde UKG-luidster Annelies Smit op locatie. Tijdens het luiden van de papklok van het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat. In...

Lees meer
Oudste lid overleden

Oudste lid overleden

Op 14 maart overleed ons oudste lid Eveline Van der Most van Spijk- Van Lennep. Ze was drager van het Kruis van Verdienste, wegens haar activiteiten als koerier in WOII. Eveline woonde haar laatste jaren in het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat. Ze is...

Lees meer
Paasjubel

Paasjubel

Domklokken vertellen het paasverhaal Op 31 maart, paasochtend, zal het Utrechts Klokkenluiders Gilde bij zonsopkomst (rond 07:16 uur, het is zomertijd geworden) de traditionele Paasjubel luiden. Tijdens deze speciale luiding vertellen de klokken het paasverhaal: Maria...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!