Een rijke avond

Gepubliceerd op 17 nov, 2021

Het was in meer dan een opzicht een rijke avond, 11 november 2021. Traditioneel een van de hoogtepunten van de jaarkalender van het UKG. De Sint Maartensviering. Vorig jaar was Nederland op slot en ook dit jaar dreigde het op het laatste moment weer mis te gaan. Onze nationale vijand, Covid-19, rammelde weer angstwekkend aan de poort. Dankzij de nodige voorzorgsmaatregelen kon voorzitter Alma van Bommel toch een kleine honderd gildeleden in de Aula van het Academiegebouw verwelkomen. Ze beloofde een programma “dat klinkt als een klok”. Alma certificeerde om te beginnen twee nieuwe jeugdluiders: Karlijn Sluiskes (met pet) en Rebecca Lam.

Appeltaart

De avond werd omlijst door de prachtige muziek van muzikanten van de Stichting Appeltaartconcerten. Zij treden op in o.m. buurthuizen, wijktheaters, zorginstellingen, hospices en TBS-klinieken. Bij ieder concert wordt het publiek op appeltaart, symbool voor de warme sfeer, getrakteerd. De Sint Maartensgift ging deze keer dan ook naar deze sympathieke stichting. Samen met de deurcollecte kan de penningmeester van de Appeltaartconcerten €1160,45 bijschrijven.

Eenzame uitvaarten

Ruben van Gogh, gildemeester van het Utrechts Dichtersgilde, vertelde over zijn werk bij de “eenzame uitvaarten”. Steeds als er in de stad Utrecht een uitvaart is van iemand zonder bekende nabestaanden, vraagt de gemeente het Dichtersgilde om een passend gedicht te maken en voor te dragen. Ruben gaf enkele voorbeelden uit zijn praktijk. Vooral het verhaal van de doodgevonden, pasgeboren, baby maakte veel indruk. Uiteraard las de dichter voor uit eigen en andermans werk.

Stille torens

Wouter Iseger , musicus, schrijver van historische boeken en bovenal enthousiast UKG-lid presenteerde met een bevlogen en humoristisch betoog zijn laatst verschenen boek: Stille Torens. Hij schrijft over de klokkenvordering in Utrecht in WOII. (Zie meer hierover bij Klokkenroof). Wouter ging niet over een nacht ijs. Hij bracht vele uren door in het Utrechts en Nationaal Archief. Hij kreeg veel hulp bij het schrijven en op de markt brengen van het boek van leden van het UKG. Daarom mocht Alma van Bommel het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het boek is in de Utrechtse boekhandels en in onze eigen webwinkel te koop.

Erfenis

Penningmeester Bram van der Wees vertelde dat het UKG een mooie erfenis heeft gekregen. “We gaan het bedrag langdurig en duurzaam vastzetten en willen de opbrengst gebruiken om af en toe een project te steunen of uit te voeren dat direct met de doelstellingen van het UKG te maken heeft, kortweg: de instandhouding van klokken en het handmatig klokluiden, en het bevorderen van de kennis hiervan”.

Werving

De voorzitter sloot dit gedeelte van de avond af met de mededeling dat er het Gilde binnenkort een wervingscampagne voor nieuwe leden start. Een campagne met “een boost”, waarbij geen medium zal worden geschuwd.

Luiding

Na het passeren van de collectebus (in klokvorm) begaf het gezelschap zich naar buiten om daar van de Sint Maartensluiding te genieten. Op het spaarzaam verlichte Domplein hoorden zij een combinatie op de Martinusklok, vooraf gegaan door de Gildeklok, de Bertken, op de Buurtoren.

Certificering

Om af te sluiten beklommen de liefhebbers de trappen van de Domtoren naar de Sint Michaёlskapel. Daar wachtte de bisschopswijn met bijbehorende versnaperingen. Vijf nieuwe luiders ontvingen hun certificaat van bekwaamheid.

Vlnr: Martijn Pranger, Luka Goddij, Magda van Zelderen, Rob Huibers en Joeri de Vreese

Nieuwe website

Frank Ooms introduceerde namens de werkgroepen, die daar bijna een jaar mee bezig geweest zijn, met trots de nieuwe website. Hij bedankte alle medewerkers die op de een of andere wijze een bijdrage hebben geleverd bij de totstandkoming van deze nieuwe site. Om een indruk te krijgen zagen de aanwezigen een mooi introductie-filmpje van webmaster Bas van Geuns. Frank nodigde een ieder uit om, thuis, op ontdekkingsreis in de nieuwe website te gaan. Waarbij alle commentaar welkom is. Na enthousiast applaus ontvingen alle werkgroepleden van voorzitter Alma van Bommel een mooie fles wijn. Theo van Soest werd in de bloemen gezet vanwege zijn jarenlange activiteiten voor de voorgaande websites.

Kortom, een rijke avond.

(Foto’s: Wilbert vd Hulst)

Meer recente artikelen

Buurtoren geopend

Buurtoren geopend

Welkom op de Buurtoren Aanstaande zaterdag 18 mei is de Buurtoren vanaf 12:00 uur geopend voor publiek! Ieder heel uur kun je de toren beklimmen. De rondleidingen worden verzorgd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde.  Wat maak je mee tijdens deze rondleiding?...

Lees meer
Klokkenroof WOII

Klokkenroof WOII

Op 4 mei, net voor de jaarlijkse Dodenherdenking op het Domplein begon, hield luider Wouter Iseger een lezing in een overvolle Van Heukelomzaal van de Domtoren. Deze voordracht was de eerste in een reeks ter gelegenheid van het negende lustrum van het UKG. Wouter is...

Lees meer
Beieren op de Buur

Beieren op de Buur

Op Koningsdag was de beiergroep weer actief op de Buurtoren. Van 11 tot 11.30 uur klonken er verschillende melodietjes vanuit de klokkenzolder. Ook het Wilhelmus, in een enigszins aangepaste versie, omdat de beieraars maar vier tonen tot hun beschikking hadden. Vier...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!