En de winnaar is….

Gepubliceerd op 3 jun, 2023

Uitreiking Jacob Van Eyck prijs 2023

Unieke prijs

Op 2 juni heeft Alma van Bommel, voorzitter van het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) onder het oog van 50 genodigden de Jacob van Eyck prijs uitgereikt. Het Gilde kent deze prijs eenmaal in de drie toe. De bijeenkomst vond plaats in de Lutherse Kerk in Utrecht. Een unieke prijs, want het is de enige klokkenprijs in Nederland en de ons omringende landen. De prijs is bedoeld “om aandacht te vestigen op het gebruik van luid-en beiaardklokken in Nederland en Vlaanderen en concrete projecten aan te moedigen die de klokkenkunst verrijken”. Daarom bestaat de prijs naast een gegoten bronzen penning uit een geldbedrag van € 2.000, dat ingezet kan worden voor de realisatie van het project.

Zeven inzendingen, drie genomineerd

Dit jaar ontving het UKG zeven inzendingen, waaruit de jury drie genomineerden koos.
Het juryrapport was positief over de drie inzendingen. Zij heeft met name gekeken naar de impact van de projecten op het grote publiek.

Het boek Stille Torens door Wouter Iseger is geschreven met vlotte pen en biedt een unieke kijk op de klokkenvordering in de Tweede Wereldoorlog. Het is leerzaam en brengt nieuwe feiten aan het licht. Het boek is in Utrecht te koop, hoe kan het breder aan de man worden gebracht?

De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (KNKV) lanceerde het project Doe-Beiaard voor kinderen. Onder leiding van een docent kunnen leerlingen van basisscholen zelf een kleine beiaard in elkaar zetten. Hierbij leren ze onder meer samenwerken, problemen oplossen en handvaardigheid.

Het draait om het carillon is ingezonden door het Klokkenluidersgilde Rijssen. Het bestaat uit en goed deelbaar format waarmee beiaardiers, professionals in het sociaal domein, erfgoededucatie-specialisten en kunstenaars aan de slag kunnen. Om samen een project rond het carillon op te pakken en zo de sociale cohesie te versterken in de gemeenschap. Het project is in 2022 in Rijssen met veel succes uitgevoerd. Dit materiaal maakt het mogelijk om het project op veel locaties en situaties te herhalen.

En de winnaar is….

Na enkele spannende minuten onthulde Alma de winnaar en bleek dat de prijs naar Rijssen gaat. Het Rijssense Klokkenluidersgilde neemt de penning en het geldbedrag mee naar huis zodat zij de carillon aanpak kunnen promoten en stimuleren. Met een bos bloemen voor alle genomineerden en een drukbezochte borrel werd de Van Eyck-uitreiking afgesloten.

Foto’s Wilbert vd Hulst

Heb je interesse in de activiteiten van het UKG en wil je misschien wel lid worden, klik dan hier

Meer recente artikelen

Eerste lustrumlezing

Eerste lustrumlezing

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde luidt al 45 jaar de Utrechtse klokken. De luiders spannen zich in om het ‘Geluid van Utrecht’ te behouden en zelfs uit te bereiden. Graag viert het gilde dit lustrum samen met de stad. Daarom organiseert het UKG een viertal...

Lees meer
UKG bij RadioM

UKG bij RadioM

Op 19 maart was het UKG onderwerp van gesprek bij het middagprogramma Aan Tafel van Radio M. Verslaggever Robert Jan Booij interviewde UKG-luidster Annelies Smit op locatie. Tijdens het luiden van de papklok van het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat. In...

Lees meer
Oudste lid overleden

Oudste lid overleden

Op 14 maart overleed ons oudste lid Eveline Van der Most van Spijk- Van Lennep. Ze was drager van het Kruis van Verdienste, wegens haar activiteiten als koerier in WOII. Eveline woonde haar laatste jaren in het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat. Ze is...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!