Feestelijke overdracht

Gepubliceerd op 26 mrt, 2023

In de Buurtoren

Terwijl de herfst van geen ophouden weet, vond op 25 maart de feestelijke overdracht van de jeugdklokken plaats. Rond half elf had zich een bescheiden gezelschap verzameld in het portaal van de Buurtoren. UKG voorzitter Alma van Bommel heette iedereen welkom. Speciaal de wethouder van Vastgoed, Dennis de Vries, klokkengieter Simon Laudy, klokkenstoelbouwer Kees Sars en gemeentelijk kerktorenheerder Jaap van Engelenburg. En oud voorzitter Theo Poort , die aan de wieg stond van dit project.

Het gezelschap begaf zich naar de luidzolder. Voorzitter Alma liep de geschiedenis van deze jeugdluidklokken door. Alma roemde de bijdrage die de jeugdluiders zelf geleverd hebben bij de totstandkoming van deze klokken. Ze benadrukte ook het educatieve element van dit project. “De jeugd staat voor de toekomst en schrijft het verleden dat nog gaat komen”. “Er is heel veel werk verzet, door heel veel mensen. Maar toch een beetje jammer dat de klokken nu moeten worden overgedragen”. Lees hier de geschiedenis.

De overdracht

Enkele (oud) jeugdluiders aangevuld met Ruben ter Hoeve lieten vervolgens het volgelui (zes klokken) van de Buurtoren klinken. Het geheel stond onder leiding van een jeugdluider van het eerste uur. Jesse Oostermann, die inmiddels is opgeklommen tot luidmeester en bestuurslid. Het sluitstuk van de luiding werd in handen gelegd van wethouder De Vries. Die daarmee, namens de gemeente Utrecht, de nieuwe eigenaar werd. Een passend sluitstuk van een project dat in 2015 begon.

De wethouder toonde zich enthousiast over zijn kennismaking met de luiders en hun ambacht. Als “oud schoolmeester” (en tevens wethouder van Jeugd en Jeugdzorg) was hij erg te spreken over de aanwezigheid van jeugdluiders binnen het Gilde. Ook hij legde daarbij de verbinding met het heden, verleden en de toekomst. Namens de gemeente dankte hij het UKG voor de toevoeging van de twee nieuwe klokken. Daarmee is het incomplete gelui van de Buurtoren nu weer op orde. Als dank en aandenken aan deze dag en het UKG ontving de wethouder Stille Torens van Wouter Iseger.

Feestbubbels

Een deel van de aanwezigen bezocht nog de nog hoger gelegen klokkenstoel om de nieuwe aanwinsten : de Poncianus & Agnes en de Catharina-Amalia te bekijken. Weer terug op de luidzolder stond er een feestbubbel klaar. Met een gezamenlijke toost werd de ceremonie afgesloten.

Foto’s Danielle Alexander

Meer recente artikelen

Eerste lustrumlezing

Eerste lustrumlezing

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde luidt al 45 jaar de Utrechtse klokken. De luiders spannen zich in om het ‘Geluid van Utrecht’ te behouden en zelfs uit te bereiden. Graag viert het gilde dit lustrum samen met de stad. Daarom organiseert het UKG een viertal...

Lees meer
UKG bij RadioM

UKG bij RadioM

Op 19 maart was het UKG onderwerp van gesprek bij het middagprogramma Aan Tafel van Radio M. Verslaggever Robert Jan Booij interviewde UKG-luidster Annelies Smit op locatie. Tijdens het luiden van de papklok van het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat. In...

Lees meer
Oudste lid overleden

Oudste lid overleden

Op 14 maart overleed ons oudste lid Eveline Van der Most van Spijk- Van Lennep. Ze was drager van het Kruis van Verdienste, wegens haar activiteiten als koerier in WOII. Eveline woonde haar laatste jaren in het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat. Ze is...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!