Inspirerende avond

Gepubliceerd op 14 nov, 2022

Na twee jaar was het weer voluit Sint Maarten in Utrecht. De Domstad vierde het deze keer groots. De herdenking van het 900-jarig bestaan van de stad liep op haar eind. En daarom werd de traditionele Sint Maartenstocht gecombineerd met een spectaculaire lichtjesoptocht tot de Parade zonder Muren. Een lange, lange, stoet van verlichte mensen en voertuigen trok op vrijdag 11 november van het Spoorwegmuseum langs de singel naar het Moreelsepark. Begeleid door de klokken van de binnenstadskerken, in estafette, die eindigde bij de Domkerk. Om 19.15 zette daar het volgelui in als inleiding van de jaarlijkse Verenigingsavond. U kunt hier het indrukwekkende samenspel van klokken en luiders terug zien. De avond ervoor was er al geoefend met de klokken van de Buurtoren en de Martinus van de Domtoren. Luister hier.

Lichtheid

In de stad waren duizenden mensen op de been en de talloze lichtjes zorgden ook voor een prettige lichtheid onder de mensen, jong en oud. Een bron van inspiratie die mee het Academiegebouw werd ingenomen. In de Aula heette voorzitter Alma van Bommel een goed gevulde zaal welkom. Met vreugde stelde ze vast dat we dit jaar weer (bijna) onbelemmerd het Sint Maartensfeest met elkaar konden vieren.

Betoverend

Constance Allanic, harpiste en docent aan het Conservatorium van Amsterdam zorgde met prachtige muziek voor de verbinding  tussen de programmaonderdelen.  Met haar  ‘arpa doppia a tre registri’, een 17e-eeuwse Italiaanse chromatische harp, betoverde zij het publiek. In de zaal waar de vrede van Utrecht ooit getekend werd, klonken o.m. The Bells van William Byrd, het Adagio en Allegro uit Sonate in d moll (BWV964) van JS Bach en eigen variaties van Constance op ‘O Nederland let op u saeck’ uit Valerius’  Gedenck-clanck.  

In het spoor van Sint Maarten

Gepensioneerd kernfysicus Jan Maas kwam vertellen over zijn werk voor de Mauritsgroep. Hij is de oprichter en gepassioneerd aanjager van deze vrijwilligersorganisatie.  De vrijwilligers houden zich bezig  met de begeleiding naar werk, op hun eigen  niveau,  van hoger opgeleide vluchtelingen. Puttend uit hun netwerken (Lions, Rotary etc.) proberen de Mauritsmensen  gemiddeld 25 statushouders per jaar aan een passende werkgever te helpen. En dat is een weg van vallen en opstaan, waarbij ook veel aandacht besteed wordt aan het aan- en opvullen van vaardigheden. Sint Maarten keek toe en zag dat het goed was.

Lang leve het geluid

Gregor Lohman van reclamebureau Han Snel kreeg de zaal gemakkelijk aan zijn voeten met een enthousiasmerend betoog over de net opgestarte ledenwerfcampagne van het UKG. Omdat het aantal donateurs van het Gilde, ook vanwege de invloed van corona, achterloopt bij de verwachting is Han Snel gevraagd zich ermee te bemoeien. “Een list te verzinnen”. Nou het is gelukt. In hoog tempo kwamen de plannen voorbij. Het centrale motto wordt: “Utrecht laat je horen, support het UKG. Lang leve het geluid”. Er komen posters, flyers, posts op de social media, een eregalerij van UKG’ers, shirts, ambassadeurs ( burgemeester Dijksma?) Utrecht gaat er nog veel van horen en zien.

Sint Maartensgift

De Sint Maartensgift was dit jaar bestemd voor het Utrechts Dichters Gilde en speciaal voor hun werk voor de ‘Eenzame Uitvaarten’. Vorig jaar heeft dichter Ruben van Gogh daar al boeiend over verteld. Collega Dorien Dijkhuis mocht de gift (uit de kas en aangevuld met de zaalcollecte) € 1324,24 uit handen van penningmeester Bram van der Wees ontvangen*)

De jeugd en de toekomst

En dan de jeugdluiders. Want wie de jeugd heeft…… Het UKG wil de liefde voor de klokken, als het even kan,  er met de paplepel ingieten. Daarom is er een actieve afdeling jeugdluiders(onder de 16 jaar). Zij worden gecoacht door een enthousiast team begeleiders: Daniёlle Alexander, Jesse Oostermann en Luuk Straver. Samen met Norbert Stap maakten zij een prachtige promotiefilm, die vanavond in premiѐre ging en (binnenkort) elders op deze website te zien zal zijn.

Vlnr. voorzitter Alma van Bommel, Irma Groenestege, Jorian Sarolea, Tim Beijering, Lois Tonen, Tijmen Dekker, Cees van de Ven, Frank Ooms.

Certificering

Om de avond op passende wijze af te ronden vertrokken de luiders, donateurs  en aanhang naar de Michaёlskapel in de Domtoren. Daar wachtte de traditionele bisschopswijn met noten en mandarijnen. Alma van Bommel verzorgde met een persoonlijk woord voor iedere gelukkige de certificering van de nieuwe (jeugd)luiders.

Een inspirerende avond.

*) Mocht u ook willen bijdragen:  UKG  NL19 TRIO 0198 3093 09 o.v.v. Gift Sint Maarten  

De foto’s zijn van Norbert Stap en Rob Huibers

Meer recente artikelen

Terugblik

Terugblik

Eind van het vorig jaar was er veel klokkenluidersactiviteit. Traditionele luidingen op oudjaars- en kerstavond. Met veel gasten op de Domtoren. Niels van der Giessen maakte een prachtige film van deze kerstluiding met de zes van Wou-klokken en de Poncianus. Dat...

Lees meer
Wie de jeugd heeft

Wie de jeugd heeft

2023 sloot af met een recordwinst aan nieuwe leden: 91. De ledenwerfactie heeft dus duidelijk succes gehad. In totaal telt het Gilde momenteel 869 leden. Dat betekent dat de "coronadip" kennelijk is overwonnen. Verheugend is dat ook jongere mensen de weg naar het UKG...

Lees meer
Vier Kerst mee op de Dom

Vier Kerst mee op de Dom

Klokken luiden altijd feestelijke of bijzondere momenten in. Dat is dus ook zo op Kerstavond, 24 december. Omdat er dan in de Domkerk een feestelijke Kerstnachtdienst plaatsvindt, wordt er groots geluid op de Domtoren. Om 21.45 uur luiden de zes grote Van Wou-klokken...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!