Klokken bij Utrecht Pride

Gepubliceerd op 25 mei, 2023
Domklokken klinken bij start Utrecht Pride

Bij de start van de Utrecht Pride op 3 juni luidt het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) vijf klokken van de Domtoren. Het is voor het eerst dat de klokken van de Dom bij dit evenement te horen zijn. Daarmee vervult de Dom een veel mooiere rol dan ze in een ver verleden deed.

Gedenksteen

Bijna 3 eeuwen geleden zag Domkoster Josua Wilts namelijk door het luik van de Egmondkapel in de onderliggende Michaëlskapel twee mannen seks hebben. Wilts meldde het aan het stadbestuur waarna de heren werden opgepakt. Na martelingen zijn uiteindelijk achttien Utrechtse mannen gewurgd en vermoord. Als de boten van de Utrecht Pride over de Oude Gracht varen, komen ze langs de Dom en het Domplein waar een gedenksteen ligt voor deze slachtoffers.

Omarmen

Voorzitter Robbert Kalff van de Utrecht Pride: “Ook al is ze ingepakt, het is prachtig dat de klokken van de Dom de Utrecht Pride ondersteunen. De toren, het plein en de stad omarmen hiermee iedereen die de parade bezoekt en allen die meevaren”.

Klokken voor de hele stad

Als de 50 boten zaterdag vertrekken, luidt eerst de naar de aartsengel vernoemde Michaël, omdat zijn geluid al over de stad galmde in de tijd van de vervolgingen. Het is de zwaarste klok die zaterdag klinkt. De andere vier vallen later in: De Agnes Major, de Poncianus, de Kruisklok en de Thomas. Zo begint ‘Het Geluid van Utrecht’ in het verleden en naderen we steeds meer het Utrecht van nu in al zijn kleuren. Het UKG luidt graag voor dit feest van inclusie, want de klokken zijn er voor de hele stad.

Op de Agnes Major die zaterdag klinkt, staat deze afbeelding die de burgerij van Utrecht voorstelt. Bij het vervaardigen ervan in 1982 vermeldde de maker dat de figuurtjes bewust niet om en om staan, maar in deze volgorde. (De klok is geschonken door de burgers van Utrecht samen met de Credit- en Effectenbank)

Wil je het Utrechts Klokkenluiders Gilde steunen word dan lid. Klik hier voor je aanmelding

Meer recente artikelen

Terugblik

Terugblik

Eind van het vorig jaar was er veel klokkenluidersactiviteit. Traditionele luidingen op oudjaars- en kerstavond. Met veel gasten op de Domtoren. Niels van der Giessen maakte een prachtige film van deze kerstluiding met de zes van Wou-klokken en de Poncianus. Dat...

Lees meer
Wie de jeugd heeft

Wie de jeugd heeft

2023 sloot af met een recordwinst aan nieuwe leden: 91. De ledenwerfactie heeft dus duidelijk succes gehad. In totaal telt het Gilde momenteel 869 leden. Dat betekent dat de "coronadip" kennelijk is overwonnen. Verheugend is dat ook jongere mensen de weg naar het UKG...

Lees meer
Vier Kerst mee op de Dom

Vier Kerst mee op de Dom

Klokken luiden altijd feestelijke of bijzondere momenten in. Dat is dus ook zo op Kerstavond, 24 december. Omdat er dan in de Domkerk een feestelijke Kerstnachtdienst plaatsvindt, wordt er groots geluid op de Domtoren. Om 21.45 uur luiden de zes grote Van Wou-klokken...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!