Om niet

Gepubliceerd op 6 nov, 2023

Op vrijdagavond 3 november droeg het UKG, in een ouderwets gevulde Geertekerk, de nieuwe luidklok Jezus Maria Johannes Anna over aan de Remonstrantse Gemeente. Eveline Jansen( orgel) en Wouter Iseger (bastrombone), beiden ook luider, omlijstten deze seculiere plechtigheid met hun prachtige muziek.

Historie

De nieuwe klok is eeuwen oud en brengt het gelui van de Geertekerk weer op de originele sterkte van drie. De Jezus Maria Johannes Anna heeft een lange reis door de historie gemaakt, waarvan weinig bekend is. Vast staat dat hij in 1537 is gegoten door Jan Tolhuys, een gekend klokken- en geschutgieter. Wat ook een feit is dat hij in juni 2022 op een veiling in IJsselstein te koop werd aangeboden. De klok was afkomstig van de missionarissen van Mill Hill in Oosterbeek. Via een tipgever kreeg het Gilde er lucht van. Door snel handelen en het interesseren van een aantal financiers (fondsen en particulieren) is de klok aangeschaft.

Welkom

Arie Noordermeer zocht samen met zijn gildebroeder Adrie Onnekink al jaren naar een passende klok voor de Geertekerk. Arie is voorzitter van de kerkenraad van deze kerk en secretaris van het UKG. Bij uitstek geschikt om de feestelijke overdracht in goede banen te leiden. Zijn welkomstwoord bevatte veel dank aan allen die het project mogelijk hebben gemaakt, ook de financiële kant.

Proces

In een groepsgesprek met de werkgroep “Klokkenuitbreiding Geertekerk” geleid door luider/journalist Jan de Graaf werd het hele proces dat leidde tot de overdracht van vandaag verhaald. Saillant detail daarbij: de klok kreeg drie maanden gastvrij onderdak in de schuur bij de auteur van het boek over de klokkenroof in WOII (Stille torens), Wouter Iseger.

Doop

Een van de voorgangers van de Geertekerk, dominee Marthe de Vries, sprak van een “feestelijk klokje”, dat m.n. bij de doop zal luiden. De Geertekerk telt een lange stoet van dopelingen . Ook Paus Adrianus zou hier ooit het doopsel hebben ontvangen. Omdat het luidtouw van de Jezus Maria Johannes Anna in de kerk hangt, krijgt de luider van dienst ook de preek mee stelde de pastor tevreden vast.

Om niet

UKG-voorzitter Alma van Bommel leidde de officiële overdracht van de klok in. Ze benadrukte dat de aanwinst “om niet” naar de Geertekerk gaat. Vertegenwoordigers van het de kerk en gilde tekenden de akte van overdracht.

Vlnr: Arie Noordermeer, Wouter Jan Schouten, Niels van der Giessen en Alma van Bommel

Laatste woord en eerste luiding

Mede aanjager, hij haalde er de landelijke pers mee, van het project, Adrie Onnekink, had het laatste woord. Hij memoreerde dat de Tolhuysklok de vijfde klok is, waarmee het UKG de stad Utrecht verblijdt. Samen met Wouter Iseger bracht Adrie de Jezus Maria Johannes Anna tot leven en zo voegde de nieuwe klank zich in de stadsgeluiden. Een aanwinst.

Foto’s: Norbert Stap

Meer recente artikelen

Tweede lustrumlezing

Tweede lustrumlezing

UKG (Jeugd) Lustrumlezing 1 juli:De jeugdklokken en jeugdluiders van Utrecht De tweede lustrumlezing staat in het teken van de jeugd. Luidmeester Sjoerd van Geuns neemt ons mee in de wereld van de klokken, een boeiend verhaal met interessante foto’s. Het is een korte...

Lees meer
Buurtoren geopend

Buurtoren geopend

Welkom op de Buurtoren Aanstaande zaterdag 18 mei is de Buurtoren vanaf 12:00 uur geopend voor publiek! Ieder heel uur kun je de toren beklimmen. De rondleidingen worden verzorgd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde.  Wat maak je mee tijdens deze rondleiding?...

Lees meer
Klokkenroof WOII

Klokkenroof WOII

Op 4 mei, net voor de jaarlijkse Dodenherdenking op het Domplein begon, hield luider Wouter Iseger een lezing in een overvolle Van Heukelomzaal van de Domtoren. Deze voordracht was de eerste in een reeks ter gelegenheid van het negende lustrum van het UKG. Wouter is...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!