Buurtoren geopend

Gepubliceerd op 16 mei, 2024

Welkom op de Buurtoren

Aanstaande zaterdag 18 mei is de Buurtoren vanaf 12:00 uur geopend voor publiek! Ieder heel uur kun je de toren beklimmen. De rondleidingen worden verzorgd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde. 

Wat maak je mee tijdens deze rondleiding?

  • Maak kennis met de klokkenluiders, die je alles vertellen over het handmatig luiden van de klokken in de binnenstad. Op de zogeheten luidzolder wordt een demonstratie klokken luiden gegeven!
  • Op de klokkenzolder zijn zes grote bronzen kerkklokken te bewonderen, van nog maar zes jaar jong tot maar liefst vijf eeuwen oud!
  • Bovenin de toren heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad en zie je de Domtoren zoals je die anders nooit ziet!

De laatste rondleiding start om 16:30 uur. Tijdens deze rondleiding kun je het luiden van de Banklok meemaken, een klok uit 1471 die nog altijd iedere zaterdag om 17 uur het eindigen van de werkweek aankondigt. Hierna luiden om 17:30 uur alle zes kerkklokken het Pinksterfeest in. Een feestelijke gebeurtenis, waarbij je een heleboel klokkenluiders in actie ziet. Van harte aanbevolen!

Meer recente artikelen

Klokkenroof WOII

Klokkenroof WOII

Op 4 mei, net voor de jaarlijkse Dodenherdenking op het Domplein begon, hield luider Wouter Iseger een lezing in een overvolle Van Heukelomzaal van de Domtoren. Deze voordracht was de eerste in een reeks ter gelegenheid van het negende lustrum van het UKG. Wouter is...

Lees meer
Beieren op de Buur

Beieren op de Buur

Op Koningsdag was de beiergroep weer actief op de Buurtoren. Van 11 tot 11.30 uur klonken er verschillende melodietjes vanuit de klokkenzolder. Ook het Wilhelmus, in een enigszins aangepaste versie, omdat de beieraars maar vier tonen tot hun beschikking hadden. Vier...

Lees meer
ALV en Suster Bertken

ALV en Suster Bertken

Op donderdagavond 18 april verzamelde zich een klein gezelschap in de Lutherse Kerk aan de Hamburgerstraat. Zij kwamen voor de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Gelukkig had de buiten heersende lentekou geen bezit van de...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!