Spes Patriae

Gepubliceerd op 3 jul, 2024


Founding father

Op de eerste avond van deze julimaand hield het UKG haar tweede lustrumlezing. Verzorgd , voor een goed gevulde Michaëliskapel in de Domtoren, door campanoloog Sjoerd van Geuns. Sjoerd was erbij toen 45 jaar geleden het klokkenluidersgilde op dezelfde locatie, op kerstavond, geboren werd. Aan de hand van een serie lichtbeelden nam deze founding father zijn gehoor, met veel jeugdluiders en mogelijk aspiranten, mee in de wordingsgeschiedenis van de twee jeugdklokken van de Buurtoren. De Catharina Amalia en de Pontianus&Agnes.

Creatief proces

Het verhaal begon in 1560 toen het gelui van de Buurkerk incompleet raakte door verkoop van de Agnyten en de Pontiaens Klock. En eindigde op 11 november 2018. Sjoerd beschreef op boeiende wijze het creatief proces, dat in 2014 startte met het nadenken over en het werven van fondsen voor. Een proces dat uiteindelijk leidde tot de ingebruikname van de Catharina Amalia en de Pontianus Agnes. Het verband was weer hersteld. De Michaëliskapel met het avondlicht en de lichtjes van de kroonluchter leende zich erg goed als achtergrond voor dit historische verhaal met moderne uitkomst.

Klokgieting

De jeugdluiders hebben een groot aandeel gehad in het hele proces. Als langdurig aandenken siert hun naam en logo de Catharina Amalia. De naamgeefster gaf de klok het randschrift: + CATHARINA-AMALIA LUIDT MIJN NAAM : MET HULP VAN UTRECHTS JEUGD GOOT LAUDY MIJ TOT VREUGD : MMXVIII – en haar wapen mee.

De Catharina Amalia werd door Simon Laudy, onder grote belangstelling, op het Domplein gegoten. Je kunt hier een filmpje van dit spectaculaire gebeuren zien. De Pontianus&Agnes, met zijn 259,5 kg, de zwaarste van de twee, is in de gieterij in Finsterwolde gegoten. Het randschrift van deze klok: + PONTIANVS DE SPOLETO VOCOR : SIMON LAUDY ME FECIT + AGNES VOCOR SPES PATRIAE : ANNO DOMINI MMXVIII. “Spes Patriae” is een verwijzing naar de toekomst en de jeugd.

Voorspel

Na de lezing ging het gezelschap mee naar de luidzolder. Onder leiding van luidmeester (en ooit jeugdluider) Jesse Oostermann lieten de jeugdluiders de Magdalena, Agnes Major, Agnes Minor, Poncianus, Kruisklok, Benignus, Thomas, Adrianus en het Jezusklokje klinken. Als voorspel voor het eerste zomeravondconcert van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging, uitgevoerd door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en celliste Susanne Rosmolen. Met het Pandhof als amfitheater. Je kunt deze luiding beluisteren. Bij het filmpje staat ook een uitgebreide toelichting.

Meer lezen over de jeugdluiders en hun klokken? Klik hier.

Foto van de lezing: Joyce de Jong

Het filmpje is van Francine Laudy en Jan den Ouden

Filmpje jeugdluiding: Niels van der Giessen.

Meer recente artikelen

Podcast

Podcast

Welkom bij het geluid van de Geertetoren Vroeger luisterden we, al dan niet in gezinsverband, bij de radio naar een hoorspel. De moderne variant daarvan heet podcast en meestal is de luisteraar alleen met oortelefoon. Podcasts zijn erg populair. Ook het Utrecht...

Lees meer
Tweede lustrumlezing

Tweede lustrumlezing

UKG (Jeugd) Lustrumlezing 1 juli:De jeugdklokken en jeugdluiders van Utrecht De tweede lustrumlezing staat in het teken van de jeugd. Luidmeester Sjoerd van Geuns neemt ons mee in de wereld van de klokken, een boeiend verhaal met interessante foto’s. Het is een korte...

Lees meer
Buurtoren geopend

Buurtoren geopend

Welkom op de Buurtoren Aanstaande zaterdag 18 mei is de Buurtoren vanaf 12:00 uur geopend voor publiek! Ieder heel uur kun je de toren beklimmen. De rondleidingen worden verzorgd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde.  Wat maak je mee tijdens deze rondleiding?...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!