Verrassingsavond

Gepubliceerd op 13 nov, 2023

Delen

Zaterdag 11 november, was een avond met verrassingen. Deze Sint Maartensviering van het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Voorzitter Alma van Bommel verwelkomde een goed gevulde aula van het Academie Gebouw op het Domplein. Zij refereerde uiteraard aan Martinus van Tours, de beschermheilige van het Gilde en de stad Utrecht, een voorbeeld voor ons allen bij het delen met de armen. Een thema dat nog vaak terug zou komen deze avond.

Muziek aan bed

De eerste verrassing was de “performance” van Tjakina Oosting en Marriëtte Laport, cellisten van Muziek aan Bed. De twee professionals gaven een spetterende voorstelling met het quatre mains spelen op een cello. Ze maken deel uit van een groep van achttien geschoolde cellisten, die 400 keer per jaar optreden in zieken- en verpleeghuizen door het hele land. Ze komen bijvoorbeeld in de Utrechtse kinderziekenhuizen, maar ook op de afdelingen voor volwassenen van het UMC. Hun repertoire is uitgebreid, van klassiek tot kinderliedjes. Ze zien hun muziek als complementair aan de medische behandeling. “Muziek verlicht, reduceert angst en stress en vermindert pijn”. Praktijkvoorbeelden te over. Hun enthousiasme en klanken beroerden onmiddellijk de zaal. Er ontstond veel vrolijkheid en later op de avond bleek dat de gildeleden flink in hun beurzen hadden getast. Muziek aan Bed ontving nl. de traditionele Sint Maartensgift. € 500 uit de verenigingskas en uiteindelijk door de aanwezigen verviervoudigd tot € 2000. Nog nooit eerder vertoond, een blijde verrassing.

Een verraste luider

En toen hadden we de beschermvrouwe van het UKG, burgemeester Sharon Dijksma nog niet gehad. De burgemeester kwam voor de Sint Maartenslezing. Maar vooraf zette zij een prominent klokkenluider, Adri Onnekink, in het volle licht. Nietsvermoedend betrad deze spin in het klokkenluidersweb het toneel. Toen zag hij zijn familie binnen komen. Inderdaad, het werd officieel. Adri ontving de Sint Maartenspenning. Door het stadsbestuur toegekend aan mensen die zich over een langere periode verdienstelijk voor de stad hebben gemaakt. En dat heeft hij. Adri is gildelid sinds 1994, is luider, actief in vele werkgroepen en rondleider. Naast het gilde zet hij zich in voor de kerk en de scouting. Als er iemand verrast is deze avond….

Stadgenoten in armoede

Burgemeester Dijksma vroeg aandacht voor de bedelaar uit het verhaal van Sint Maarten. Ze probeerde zijn onbekende gezicht in te kleuren en een link te leggen naar het heden. Utrecht staat met haar gezonde en vitale bevolking in de top vijf van de meest welvarende steden van Nederland. Toch zijn er hele wijken waar het leven geen feest is. 23.000 Utrechtse huishoudens leven in armoede. 8000 kinderen komen van alles te kort. Het maakt voor je toekomst nog steeds uit in welk stadsdeel je wiegje heeft gestaan. En dat was wellicht een pijnlijke verrassing. Armoede werkt door in je hele leven, tot aan je gezondheid toe. Het is langdurig en pijnlijk. De gemeente probeert de pijn zoveel mogelijk te verlichten, maar is beperkt in haar mogelijkheden. Het stadsbestuur gaat nou eenmaal niet over de inkomens. “De gemeente heeft de plicht alles te doen om mensen die in armoe leven te helpen. Een plicht die eigenlijk op ons allen rust.” Voor ze vertrok verraste de burgermoeder met een spontaan gesprek met enkele jeugdluiders.

De Martinus

Omdat het de feestelijke verenigingsavond van de klokkenluiders was, klonken na de bijeenkomst op het Domplein acht klokken van de Domtoren. Met de Martinus als luidend middelpunt. De Bertken van “De Buur” kondigde de luiding aan. Het plein vulde zich met luisteraars, het was droog, ook een verrassing.

Certificaten en bisschopswijn

In de Michaëlskapel wachtte de warme bisschopswijn, de noten, de mandarijnen en het samenzijn. En, traditiegetrouw, de certificering van drie nieuwe klokkenluiders. Eerder op de avond kreeg jeugdluider Rebecca Lam al haar diploma.

Vlnr Peter Köpping, Rebekka Bezemer en Ruben ter Hoeve

Foto’s: Norbert Stap

Meer recente artikelen

Eerbetoon

Eerbetoon

Op 22 augustus is onze luider Duco van der Eijk overleden. Hij is slechts 52 jaar geworden. In 2013 ontving Duco zijn luiderscertificaat. De laatste jaren waren voor hem wat gezondheid en mobiliteit betreft niet eenvoudig. Toch luidde hij nog af en toe de klok in het...

Lees meer
De oudste instrumenten

De oudste instrumenten

Op woesdagavond 28 augustus terwijl het Domplein subtropisch ademde, hield het UKG haar Derde Lustrumlezing. De Van Heukelomzaal van de Domtoren was met 25 aanmeldingen net vol. Eerst ging het gezelschap naar boven, naar de luidzolder. Luidmeester Johan van den Hurk...

Lees meer
Derde lustrumlezing

Derde lustrumlezing

De oudste instrumenten van Utrecht In het kader van het negende lustrum van het Utrechts Klokkenluiders Gilde houdt Arie Noordermeer op woensdag 28 augustus de Derde Lustrumlezing. Het oudste geluid van Utrecht komt zonder twijfel van de klokken. Ze zijn opgehangen in...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!